Alla inlägg den 4 september 2009

Av Mr Tungsten - 4 september 2009 11:26

Avantasia – The Metal Opera – 2000

Betyg: 5/5

Tobias Sammet, arbetsnarkomanen och frontmannen för tyska power metal bandet Edguy har som många nog vet sidoprojektet Avantasia. Avantasia har ingen fast uppsättning bandmedlemmar om man inte räknar med frontmannen. Utan till varje skiva som görs väljer sammet ut de vokalister och musiker som han tycker passar för uppgiften. Visserligen återkommer många från skiva till skiva men helheten är sig aldig helt likt vilket ständigt förnyar koncepet.


The Metal Opera från 2000 är Avantasias debut och den rycker av frenesi och spelglädje. Då skivan är ett konceptalbum ligger det en sammanlänkande koppling mellan alla skivans spår vilket bildar en historia. The Metal Opera är första delen utav två och berättar historian om den unga Gabriel som på  1600 talet ska försöka rädda fantasivärlden Avantasia från påven samtidigt som han försöker rädda sin styvsyster Anna då hon blivit anklagad för att vara en häxa.


Känner du att du inte bryr dig om storyn för fem öre så funkar denna skiva lika bra för dig som för den som bryr sig. Skivan är så pass bra att musiken mycket väl hade kunnat stå för sig själv, men nu är storyn bara lite extra godis i påsen. Musiken ska man nog räkna som power metal fast med symfoniska och opera-aktiga inslag. Skivan känns fräsch och inte en enda dålig låt går att hitta. Då skivan består av så pass många vokalister tillför arje låt något nytt. Min personliga favorit är dock ex- helloween pipan Michael Kiske som verkligen brilljerar med sin helt underbara stämma. Andra som medverkar är till exempel Gamma ray stjärnan Kai Hansen och ex-Stratovarius medlemmen Timo tolkki för at nämna några.


Det bästa med den här skivan är att den är så jämn, man trycker aldrig på skip knappen (om möjligen då skivans korta instrument spår gör sig påminda lite då och då) och att materialet är så snuksigt stark, varje refräng är som gjord för allsång. Mitt power metal hjärta gråter av glädje då låtar som ”reach out for the light”, ”Avantasia och dunderläckra balladen ”Farewell” drar igång. Sistnämnda har nog även skivans mest smittsamma refräng, jag kan inte sluta nynna på den.


Jag kan prisa denna skiva hur mycket som helst men det tänker jag inte, kolla på betygen och tycker du om ultrabra power metal  i samma kategori som helloween, edguy mm så skaffa skivan nu!! Du kommer inte ångra dig


Här nedan kan du njuta av skivans kanske bästa refräng från låten ”farwell”

Ovido - Quiz & Flashcards